Gala Hop – De pe scenă pe platoul de filmare
Eliza Ceprăzaru

În perioada 1-4 august, la București, cei 21 de participanți la Gala Tânărului Actor Hop se întâlnesc din nou, de data asta pentru a face împreună o incursiune în arta actorului de film. Astăzi, ei participă la un atelier în cadrul căruia se vor familiariza cu munca interpretării personajelor de film, prin deprinderea mijloacelor tehnice și artistice specifice. Urmează trei zile în care actorii vor filma un total de 11 filmulețe compuse din scene în două personaje, cu durata medie de unul, două minute. Dacă anul trecut scenariile au fost inspirate din filme românești, ediția acestui an este dedicată cinematografiei din străinătate.

Pe parcursul acestor zile, participanții lucrează sub îndrumarea unei echipe de specialiști din domeniul filmului: Cristian Pascariu semnează regia, Alexandru Brendea este directorul de imagine, George Bîrsan coordonatorul de producție, iar producătorul este Andrei Stehan. Așadar, actorii trăiesc experiența unui platou de filmări veritabil, în condiții tehnice profesioniste (lumini, sunet) și probează machiajul de film, tot timpul sub coordonare artistică și tehnică specifică acestei arte.

Rezultatul muncii lor va putea fi vizionat pe website-ul galei, hop.ro, la secțiunea Agenția Hop, dedicată prezentării fiecărui participant. Mai mult decât atât, organizatorii încurajează actorii să se folosească de toate noțiunile deprinse cu această ocazie și de aceste materiale pe care le construiesc și să îndrăznească să tindă spre colaborări în film: ruda apropiată, dar diferit nuanțată, a teatrului.

Tot în decursul acestei zile, Adi Bulboacă realizează portretele foto ale fiecărui participant, care pot fi accesate tot pe pagina dedicată Agenției Hop. Acesta este locul în care îi putem cunoaște pe fiecare dintre concurenții acestei ediții, până îi putem urmări live în timpul galei de la Costinești și, bineînțeles, vota.

Mai mult, tinerii actori se întâlnesc la București cu regizorul Ștefan Lupu. Împreună cu el încep demersul pentru realizarea unui spectacol pe care îl vor prezenta în septembrie, la Costinești.

Încă o dată se dovedește faptul că Gala Tânărului Actor Hop înceamnă mai mult decât etalarea talentului. Este vorba despre continuă învățare și dezvoltare, prin workshopuri și prin munca împreună cu un colectiv, într-un context care depășește spațiile obișnuite ale școlii și chiar și pe cele ale muncii la un spectacol de teatru profesionist. Este o experiență aparte, o lecție și o bucurie pentru fiecare participant.